Kategoriarkiv: Mad

Sådan bager du boller på den ultimativt letteste måde

Hvis du går ned i en bare nogenlunde tjekket bager og beder om en bolle, så vil bagerjomfruen kigge på dig og sige: Så gerne, det bliver lige en bondegård og din førstefødte.

Og hvis du leder efter en opskrift, finder du sandsynligvis en, der bilder dig ind, at du virkelig skal knokle igennem for at få boller ud af det. Som for eksempel at ælte dej eller gøre køkkenborde rent eller vaske dej af fingrene. Men alt det behøver du slet ikke. Denne her metode skærer ind til benet og fjerner alt det bøvlede.

Det smarte er, at du laver dejen om aftenen, lader den hæve natten over i køleskabet, og bager den om morgenen.

Du har brug for:

Surdej
Gær
Ølandshvedemel
Hvedemel
Havregryn
Salt
Vand
Eventuelt sesamfrø

En stor skål
En kraftig grydeske
To spiseskeer
Bagepapir

Surdej køber du hos Meyers Bageri. Og antageligvis også hos andre bagerier. Og ja, det ville være endnu lettere uden, men når du først har en surdej, står den der på køkkenbordet og minder dig om, at nu må du hellere bage noget af den.

Kom koldt vand i skålen. Et sted mellem en halv og en hel liter, afhængigt af hvor mange boller du vil have ud af det.

Hæld surdej i. Rør surdejen rundt og hæld halvdelen i dejen. Kom et par skefulde mel ned til resten af surdejen og hæld vand i, så den fylder det samme som før.

Smuldr gær ud i væsken. Brug cirka en ottendedel af en pakke eller mindre.

Hæld havregryn i. Hæld så mange i, at du kan mærke væsken ændre konsistens.

Hæld ølandshvedemel i. Igen skal væsken ændre konsistens, men den skal stadig være en væske.

Hæld salt i. Brug en lille håndfuld.

Rør rundt med grydeskeen til melet er fordelt.

Hæld hvedemel i, mens du rører rundt. Bliv ved, indtil dejen føles tyk og ikke splattet. Husk at få eventuelt mel i bunden af skålen med.

Dæk nu skålen med et viskestykke og sæt den i køleskabet. Gå nu eventuelt i seng og sov.

Når du vågner, så tag dejen ud af køleskabet og tænd for ovnen på 250 grader. Tag eventuelt plader ud først.

Når ovnen er ved at være der, så find to skeer frem. Tag en klat dej med skeerne og læg den på en bageplade med bagepapir. Gentag til pladen er fuld.

Hvis du vil have sesamfrø på dine boller, så hæld sesamfrø i en skål. Dyb dejklatten i sesamfrøene, inden du lægger den over på pladen.

Sæt pladen ind og tag den ud igen, når bollerne er blevet brune på overfladen.

Vær opmærksom på, at når du bager ved 250 grader, går der cirka et minut, fra at bollerne er næsten færdige, til de er brændt på. Du skal derfor være meget opmærksom, når bollerne først er begyndt skifte farve.

Hvis du står med en plade fuld af hårde pandekager i stedet for lækre boller, der har hævet fint op, har du sandsynligvis for lidt hvedemel i. Hæld noget i dejen, inden du laver anden plade og kryds fingre. Ellers så brug noget mere næste gang.