Hvad skal vi høre på Copenhell – Lørdag

Jinjer 17:15 Hades

Jinjer spiller sådan noget hyper-teknisk groove-core-djent og inspireret af bands som Opeth og Death. Og Slayer. Forsangerinde Tatianna veksler mellem growl og ren stemme. De kommer fra Ukraine, blev dannet i 2009 og de spiller sandsynligvis flest sange fra deres nyeste skive, Wallflowers fra 2021.

Mastodon 18:30 Helviti

Mastodon kommer fra Georgia, USA, og spiller sådan noget sludged stoner-metal. De blev dannet i 2000; deres album Leviathan fra 2004 vandt stor anerkendelse. De spiller sandsynligvis flest sange fra deres nyeste skive, Hushed and Grim fra 2021.

Iron Maiden 21:30 Helviti

Iron Maiden udgav et album sidste år, nemlig Senjutsu i september. Vi skal lige høre tre numre fra det album, og så går vi over til alle de gode gamle hits.
Iron Maiden kalder da også denne turne for en Legacy of the Beast-turne, hvor de spiller alle fanfavoritterne.
Tre er også det antal numre, vi skal høre fra Number of the Beast, hvilket også er antallet af ret gode sange på det album.
Det eneste overraskende i setlisten er måske fraværet af sange fra Seventh Son of a Seventh Son, mens der er hele tre numre fra Piece of Mind.
De måtte dog gerne spille hele Piece of Mind for min skyld.
Ikke overraskende er det en setliste, hvor tyngden ligger på firserne og på Bruce Dickinsons første periode i bandet.
Vi bliver dog ikke snydt for sangen Iron Maiden fra Debutalbummet Iron Maiden fra 1980 med den første forsanger Paul Dianno. Vi får også en sang hver fra de to album med Blaze Bealey fra halvfemserne, nemlig The Clansman og Sign of the Cross. Og så lige Blood Brothers fra Brave New World, det første album efter Bruce Dickinson kom tilbage til Iron Maiden.

Mercyful Fate 11:45 Hades

Mercyful Fate behøver ingen nærmere præsentation.
De var det første danske heavy metal band. De blev dannet i 1981, udgav EP’en Mercyful Fate i 1982, albummet Melissa i 1983 og albummet Don’t Break the Oathi 1984. I 1985 gik de så i opløsning, og forsanger King Diamond indledte en lang og succesrig solokarriere.
De blev gendannet i 1992 og op gennem halvfemserne udgav de fem album, som vi ikke behøver tale så meget om, for bandet har udtalt, at de ikke har tænkt sig at spille sange fra dem.
Til gengæld spiller de en spritny sang: Jackyl of Salzburg. Den er så ny, at den udgave, der ligger på Youtube, er optaget live, og den er ikke skrevet færdig.
Mercyful Fate underskrev en kontrakt på seks album tilbage i halvfemserne. Det betyder jo så, at der er et pladeselskab, der har ventet i meget lang tid på at få lov til at udgive et album med Mercyful Fate, og med et spritnyt og næsten færdig nummer kan vi så håbe på, at de kommer til at skrive og indspille et nyt album.

Det skal bemærkes, at Mercyful Fate aldrig blev officielt opløst, bandet har bare holdt en lang pause siden 1999.
Pausen blev dog afbrudt, da to af deres sange, Evil og Curse of the Pharaos skulle med i Guitar Hero. Masterbåndene var blevet væk, og bandet måtte derfor genindspille dem.
De måtte også afbryde deres pause, da de blev inviteret med til Metallicas 30 års fødselsdag. Metallica har en sang, der hedder Mercyful Fate, der er et medley af Mercyful Fate-sange. Det medley spillede Metallica og Mercyful Fate så sammen til fødselsdagsfesten. Det eneste man kunne ønske sig mere var, at der havde været ordentligt optagegrej til den fødselsdagsfest.
Metallica og Mercyful Fate blev for øvrigt gode venner, da de skulle indspille plader i det samme studie i København i 1983-84, hvor Metalllica optog Ride the Lightning og Master of Puppets.

Det kan godt være, at King Diamond er knap så gode venner med Gene Simmons fra KISS. King Diamond optræder med ansigtet malet i sorte og hvide farver, og det samme gør Gene Simmons. Derfor sendte Gene Simmons et cease and desist-letter til King Diamond, fordi han mente, at King Diamonds ansigtsmaling lignede hans for meget.

Vi skal ud over det nye nummer høre sange fra Melissa, Don’t Break the Oath og EP’en, der kan findes på det album, der hedder Beginnings.

Hvad skal vi høre på Copenhell – Fredag

Bad Religion 14:00 Helviti

Hvis dette var en rigtig punk-festival, ville Bad Religion rangere nogenlunde på højde med Metallica.
Nu er det en heavy-festival, og det er måske derfor, at du skal stille vækkeuret for at kunne opleve en af punkens allerstørste bands.
Bad Religion kommer fra Californien og har spillet siden 1979. De har sytten skiver på tapetet, men bortset fra Age of Unreason fra 2019 har de ikke indspillet så mange siden årtusindskiftet.
Vi skal høre flest sange fra starten af 90’erne og ellers en enkelt eller to fra de fleste af deres plader.

Alestorm 16:30

Kunne du lide Gloryhammer? Hvis ja, så ville du også kunne lide Alestorm. Det er nemlig samme forsanger. Og det er stadig power-metal med et koncept, men nu er konceptet sørøvere.
Alestorm spiller pirat-metal, og der er lagt op til øm fællessang, når bandet runder af med deres største hit: Fucked with an anchor.
De skøre pirater fra Skotland er forholdvis aktive med at indspille musik. (De er jo også kun fra 2008 og dermed relativt unge.)
De kommer til at spille flest sange fra deres nyeste skive, Curse of the Crystal Coconut fra 2020, og de udgiver endda en spritny skive omtrent en uge efter Copenhell, så måske får vi en smagsprøve fra den.

Agnostic Front 17:30 Pandæmonium

Mere klassisk punk. Eller hardcore crossover thrash punk. Hvilket oversat vist nok betyder, at Agnostic Front spiller hurtigere end Bad Religion.
Agnostic Front stammer fra New York og blev dannet i 1980.
Vi skal primært høre sange fra Victim in Pain fra 1984 og fra United Blood fra 1983.

Baest 19:45 Helviti

Baest spiller en laber dødsmetal, som programmet hævder er old school. De er fra Århus, har spillet siden 2015 og kommer mest til at spille numre fra deres nyeste skive, Necro Sapiens fra 2021

Emperor 21:30 Hades

Gem jeres tændstikker og knive, den norske blackmetal er i byen. Der var engang, hvor blackmetal blev forbundet med kirkeafbrændinger og knivstikkeri, og en stor del af grunden til det var Emperor. Guitarist Samoth er dømt for at brænde kirker ned og daværende trommeslager Faust er dømt for mord.

Vi kommer til at høre flest sange fra In the Nightside Eclipse fra 1993 og Anthems to The Welkin at Dusk fra 1997. Emperor har ikke lavet ny musik siden 2001, og det er ikke fordi de er dovne, men fordi de er TRVE CVLT. Forsanger/guitarist Ihsahn ligger dog ikke selv på den lade side og senest har han udgivet albummet Rashomon under navnet Ibaraki.

D-A-D

Det ultimative party-band. Det er simpelthen ikke en ordentlig festival, hvis man ikke har hørt D-A-D, der engang var kendt som Disneyland After Dark.
De fandt deres stil ved at tage til USA og tabe en country&western-konkurrence, og herefter blev deres musik kendt som ko-punk. Det kan man tydeligt høre på deres debut-album, Call of The Wild, der udkom i 1986.
Det er ikke helt til at spå om, hvad vi skal høre. Dette er nemlig en On-Demand koncert, hvor publikum har stemt om de 16 numre på setlisten.

Hvad skal vi høre på Copenhell? – torsdag

Myrkur 14:15 Hades

Myrkur var engang en dansk popsangerinde, der besluttede sig for at lave blackmetal i stedet for. Den seneste koncert på Copenhell var larm af allerbedste skuffe, men på det seneste album har Myrkur fanget folkesange, så mon ikke årets koncert bliver lidt mere afdæmpet.

Korn 16:00 Helviti

Korn var en af de største og første inden for nu-metal. Altså metal fra starten af 90’erne, der jo så kun er 30 år gammel, og lidt mere funky og fresh end din bedstefars metal.

Opeth 17:45 Hades

De fleste bands passer ned i genrekasser, og så er der Opeth, der har gjort en dyd ud af at forny sig fra album til album gennem de seneste 30 år. De startede med at spille dødsmetal og så har de ellers bare taget den derfra.

Judas Priest 19:15 Helviti

Judas Priest er på guldbryllupsturne og har så overvældende rigeligt med hits at vælge imellem fra en meget lang karriere. Det overrasker lidt, at de kun spiller et enkelt nummer fra 10’erne. Som noget atypisk for bands af den her alder har de inden for de sidste 10 år indspillet hele to skiver, der ovenikøbet er fede.
De spillede sidst på Copenhell i 2011, hvilket skulle have været en afskedsturne. Heldigvis kom de i tanke om, at de synes, at det er fedt at spille heavy.
Det er Painkiller fra 90, der velfortjent får æren af lægge flest (fire) numre til setlisten, og ellers er det mest hits fra firserne, vi får at høre.

KISS 22:30 Helviti

KISS står ikke for Kids In the Service of Satan. Hvilket man må sige er en missed opportunity. KISS er heller ikke nazister, selv om deres album-covers er forbudte i Tyskland, fordi s’erne i KISS ligner SS-runer. 50% af de oprindelige medlemmer af KISS er jøder, og 25% af dem er grafisk designer, så jeg ved ikke, om det her er en you had one job-situation.
KISS er nok mere rock end de er heavy, og jeg ved ikke om de ville stå og spille på Copenhell, hvis det ikke havde været for deres udklædning, hvor de ligner nogen, der spiller væsentlig hårdere musik.
Deres setliste består hovedsageligt af sange fra 70’erne, primært fra debuten KISS fra 1974 og fra Destroyer fra 1976.
I hvad der nok er verdensrekord for mindst rock’n’roll move ever har Gene Simmons (bassisten i KISS og ham der ser mest heavy ud) sagsøgt King Diamond, fordi King Diamonds ansigtsmakeup lignede Gene Simmons for meget.